Wat leiders nu meer nodig hebben dan ooit

Vandaag had ik het met collega’s over onze (voorlopig) lege agenda’s. We probeerden een paar maanden vooruit te kijken en in te schatten in hoeverre er dan weer aandacht is voor (persoonlijke) ontwikkeling en coaching. De noodzaak lijkt groter dan ooit.

Ik was bezig hier een artikel over te schrijven toen er een artikel van Daniel Goleman voorbij kwam, ‘What leaders need now more than ever’. Een artikel wat voor mij precies de kern raakt.

Daniel Goleman is een Amerikaans psycholoog, schrijver en wetenschapsjournalist. Hij introduceerde voor een breed publiek het begrip emotionele intelligentie. Het is iemand die mij op veel fronten inspireert.

In dit artikel, wat ik vrij vertaald heb, wordt precies verwoord wat het belang is van goed leiderschap in deze tijd. Hij heeft het geschreven naar aanleiding van een vraag van een eindredacteur van Automotive news, in Detroit. Hij wilde weten hoe emotionele intelligentie zou kunnen helpen om managers in de automotive hun bedrijf door deze zware tijd heen te loodsen.

Het geeft het belang aan van goed (persoonlijk) leiderschap, juist in deze tijd. Als directeur of manager is het nu zaak om het bedrijf door deze periode te loodsen.  

————————————————————————————————–

Er zijn drie belangrijke zaken waar een leider op moet focussen:

  1. Zichzelf, hij moet zichzelf kennen en in staat zijn zijn innerlijke staat ‘te managen’.
  2. Anderen, degene aan wie hij leiding geeft.
  3. Het plan wat bepaald wat je moet én kan doen (te maken met economie, supply chain etc).

Het eerste focus punt, jezelf, draait grotendeels om twee delen in de hersenen. Het eerste deel is een soort van uitvoerend deel. Het zorgt voor onze focus, neemt veilige beslissingen, leert etc.

Het tweede deel, het emotionele circuit, zorgt ervoor dat we van paniekerig tot opgewonden reageren op dingen die om ons heen gebeuren.

De crux zit hem in het feit dat, hoe meer het tweede deel verstrikt raakt in verstorende emoties zoals angst, hoe moeilijker het eerste deel van onze hersenen kan opereren. We nemen nauwelijks nog informatie op en zijn niet meer in staat goede beslissingen te nemen.

De fundamentele stap die elke manager nu moet maken is zichzelf in staat stellen zijn eigen emotionele toestand te managen. Dit houdt in dat de relatie tot je gevoelens moet veranderen, je zult je gevoelens moeten herkennen in plaats van dat ze met je op de loop gaan. En als je eenmaal weet wat je voelt (angst, ongerustheid, zorgen) is de volgende stap om grip te krijgen op deze gevoelens. Je hebt veerkracht nodig.

Veerkracht zegt iets over de tijd die je nodig hebt om kalm te worden als je van slag bent. Hoe veerkrachtiger je bent, hoe sneller je herstelt.

Meer grip krijgen op je eigen gevoel als je van streek bent zorgt ervoor dat je effectiever wordt in het leiden van anderen, het tweede focus punt.

Zelfs in de beste tijden (wanneer leiden van je bedrijf of een team een stuk eenvoudiger is) is de belangrijkste rede voor mensen om te vertrekken een slechte baas, laat staan hoe dat is in crisistijd. Veerkrachtig zijn helpt je het soort leider te zijn waar mensen zich graag voor willen inspannen, het beste van zichzelf willen laten zien en dus graag voor werken in plaats van voor te willen vluchten.

Kennis hebben van jezelf en de keuze kunnen maken anders om te gaan met zaken zoals angst, ongerustheid, stress en zorgen, helpen je om effectiever je bedrijf en mensen door de crisis heen te loodsen. 

Het verbetert ook nog het derde focus punt, het stelt je beter in staat te anticiperen op wat er om je heen gebeurt. En dat leidt weer tot betere beslissingen. 

Scroll naar top