Waarom coaching.
“Zijn kracht is zijn authenticiteit. Hij heeft geen dubbele agenda en weet op een prettige manier te confronteren en te verwarren.”
Herken je je hierin?
> Ik heb last van de druk om mijn doelstellingen te halen.
> Ik voel dat dingen niet lekker lopen, maar kan er niet de vinger op leggen.
> Ik ervaar veel weerstand van de mensen in mijn omgeving.
> Het loopt niet lekker in mijn team.
Elke topsporter heeft een coach.
In de sportwereld is het heel normaal, gebruik maken van een coach. Buiten de sport wordt er nog wel eens raar tegenaan gekeken. Is het wel wat voor mij, is het niet zweverig of een zwaktebod als ik er zelf niet uitkom.
De term coach komt vanuit de Franse taal, Coche. Coach is het Franse, en later Engelse, woord voor een wagen om reizigers te verplaatsen van de ene naar de andere plaats. De besturing van de koets wordt Coaching genoemd. To Coach staat voor het vervoeren van een waardevol persoon.
Nog steeds staat coaching voor het begeleiden van mensen van de ene naar de andere plaats. Van het punt waar je nu bent naar het punt waar je graag zou willen zijn. Het is een vorm van begeleiding, die erop gericht is om mensen in positieve zin te veranderen. Dit is een beroep en absoluut geen hobby. Een coach stuurt zonder baas te spelen en ondersteunt om resultaten te bereiken en ontwikkeling te brengen in een groep of bij een individu. Door veelvuldige persoonlijke begeleiding verkrijgen mensen inzicht. Dit leidt tot succes, plezier en levensgeluk.
Coaching is juist een hulpmiddel wat heel erg down to earth is. Soms is iets wat het is en hebben we daar mee te dealen. Zonder kunstjes, zonder gezweef en zonder alles dood te beredeneren. Maar wel met het bewustzijn om er mee te kúnnen dealen.
Om gecoacht te willen worden is moed nodig. Je zult de bereidheid moeten hebben in de spiegel te kijken, geconfronteerd worden met je eigen gedrag. Gedrag wat je tot nu toe niet heeft gebracht wat je graag wilde. En je zult veranderingen in gang moeten zetten. En natuurlijk is dat spannend. Maar juist in dat spannende deel zit je ontwikkeling. En dat maakt dat het rendement van coaching veel groter is dan van een training.