Waarom coaching.

In de afgelopen jaren heb ik een aantal mooie trainingen en opleidingen mogen doen waar ‘coachend leidinggeven’ centraal stond, maar dit keer was het anders. Ik ging, met de nodige scepsis, in gesprek met een echte coach!
 
Op aandringen van Jacomine ging ik kennismaken met Paul. Ik denk dat jullie een klik hebben zei ze.
Op een mooie zonnige dag reed ik licht nerveus naar Vught. Mijn idee bij een coach was toch de psycholoog die binnen drie minuten weet hoe je in elkaar zit en wat je dan allemaal anders moet gaan doen om te kunnen slagen in het leven. De ontvangst was warm en hartelijk. Het kennismakingsgesprek intrigeerde me. Er kwam inderdaad binnen een paar minuten een rake vraag. Een vraag die aanzette tot een mooi gesprek, wat weer nieuwe vragen opriep.
 
Ik keek uit naar de gesprekken. Er werden vragen aan me gesteld, en op de antwoorden die ik gaf kwamen weer nieuwe vragen. Ik werd geprikkeld, uitgedaagd, maar bovenal, heel erg geconfronteerd met mijn eigen gedrag. Het was prettig, af en toe ongemakkelijk, we hadden mooie gesprekken, het was vaak confronterend en ik had na afloop altijd veel om over na te denken. Maar altijd waren er die nieuwe inzichten die me verder hielpen en me blij en gelukkig maakte.
 
Vanuit de verwarring ontstond een nieuwe kijk op dingen. Ik kreeg inzicht over wat er in de weg stond tussen wat ik deed (en de manier waarop) en wat ik graag zou willen doen. Ik zag in waarom mijn gedrag me lang niet altijd bracht wat ik wilde, waarom ik dwars of onzeker werd met een bepaald type tegenover me en kreeg zicht op waar ik goed in was en plezier aan beleefde.
 

“Zijn kracht is zijn authenticiteit. Hij heeft geen dubbele agenda en weet op een prettige manier te confronteren en te verwarren.”

Na mijn opleidingen tot professional coach en systemisch coach  ben ik voor mezelf gestart. Als coach begeleid ik mensen in hun professionele omgeving.  
 
Daarnaast maak ik  organisaties bewust over de dynamieken die kunnen ontstaan wanneer mensen met geheel eigen achtergronden met elkaar gaan samenwerken. Het is dit bewustzijn dat ervoor zorgt dat de symptomen die uit die dynamieken voortkomen op de juiste laag worden aangepakt. Zodat er geen pleisters worden geplakt maar de werkelijke oorzaak kan worden aangepakt.
 
Ik wil voor ondernemers, managers en hun teams zijn wat Paul voor mij was. Iemand die je vanuit verbinding kan confronteren met gedrag wat je niet heeft gebracht wat je graag had gewild. Zodat je gaat onderzoeken hoe je het beste uit jezelf en je medewerkers haalt. Invulling geven aan (persoonlijk) leiderschap op een wijze die bij je past.

Herken je je hierin?

> Ik heb last van de druk om mijn doelstellingen te halen. 

> Ik voel dat dingen niet lekker lopen, maar kan er niet de vinger op leggen.

> Ik ervaar veel weerstand van de mensen in mijn omgeving.

> Het loopt niet lekker in mijn team.

Elke topsporter heeft een coach.

In de sportwereld is het heel normaal, gebruik maken van een coach. Buiten de sport wordt er nog wel eens raar tegenaan gekeken. Is het wel wat voor mij, is het niet zweverig of een zwaktebod als ik er zelf niet uitkom.

De term coach komt vanuit de Franse taal, Coche. Coach is het Franse, en later Engelse, woord voor een wagen om reizigers te verplaatsen van de ene naar de andere plaats. De besturing van de koets wordt Coaching genoemd. To Coach staat voor het vervoeren van een waardevol persoon.

Nog steeds staat coaching voor het begeleiden van mensen van de ene naar de andere plaats. Van het punt waar je nu bent naar het punt waar je graag zou willen zijn. Het is een vorm van begeleiding, die erop gericht is om mensen in positieve zin te veranderen. Dit is een beroep en absoluut geen hobby. Een coach stuurt zonder baas te spelen en ondersteunt om resultaten te bereiken en ontwikkeling te brengen in een groep of bij een individu. Door veelvuldige persoonlijke begeleiding verkrijgen mensen inzicht. Dit leidt tot succes, plezier en levensgeluk.

Coaching is juist een hulpmiddel wat heel erg down to earth is. Soms is iets wat het is en hebben we daar mee te dealen. Zonder kunstjes, zonder gezweef en zonder alles dood te beredeneren. Maar wel met het bewustzijn om er mee te kúnnen dealen.

Om gecoacht te willen worden is moed nodig. Je zult de bereidheid moeten hebben in de spiegel te kijken, geconfronteerd worden met je eigen gedrag. Gedrag wat je tot nu toe niet heeft gebracht wat je graag wilde. En je zult veranderingen in gang moeten zetten. En natuurlijk is dat spannend. Maar juist in dat spannende deel zit je ontwikkeling. En dat maakt dat het rendement van coaching veel groter is dan van een training.

Scroll naar top